Няма да приватизират НДК

Фестивалният дворец във Варна дължи 1.5 млн. лв. за осигуровки, каза Ивайло Георгиев, председател на съвета на директорите на Националния дворец на култирата

7078 ~ 1 мин. четене

"Националният дворец на културата (НДК) няма да се приватизира". Това заяви пред телевизия България он ер Ивайло Георгиев, председател на съвета на директорите на НДК.

"Като реален паричен ресурс НДК е добре позициониран. 7.2 млн. лв. загуба за амортизации през 2010 г. Предходните години също е имало такива загуби. Имаме 2 млн. лв. като депозити, 1.3 млн. в ДЦК, имаме и наличности по разплащателни сметки, с които управляваме дружеството", допълни Георгиев, като обясни, че предприятието не е застрашено по отношение на парите в брой, с които разполага, но ще бъде на загуба заради амортизационните разходи до 2020 г. 

Фестивалният комплекс във Варна, който е филиал на двореца на култирата в София, дължи 1.5 млн. лв. за осигуровки, допълни председателят на съвета на директорите на НДК.

"В тригодишната стратегия за развитие на двореца е заложено отдаването на площи под наем, развитие на конгресни зали и концертните събития. До края на годината ще бъде направена и добавка към фасадата на НДК. То ще представя сградата по различен начин и ще се сменя в зависимост от това дали вътре има концерт или не. В стратегията е заложено също и развитието на НДК като културен обект, който ще представя информация за всички други културни паметници. Големите зали като "Арена Армеец" не са конкуренция на НДК", коментира още Георгиев.

Мнението му е, че НДК няма възможност да прави големи концерти, зала 1 не е достатъчна и такива зали са допълнение към двореца, което дава възможност големи изпълнители да правят концерти у нас. Подкрепи Economic.bg