Обама е готов на компромиси

Американският президент иска да се постигне поне краткосрочно споразумение за "тавана" на дълга

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският президент Барак Обама е готов на някои отстъпки, за да се постигне краткосрочно споразумение за "тавана" на дълга, ако републиканците са съгласни. Това каза самият той по време на частна среща с демократи конгресмени в Белия дом, предаде CNN.

Целта му е с този компромис да се намери някакъв изход от сегашното положението, да заработи правителството и да се избегне наближаващия технически фалит, който ще е факт на 17 октомври, ако няма споразумение.

По-рано, председателят на американския конгрес Джон Бейнър отново призова за провеждане на нови преговори с президента Барак Обама по въпроса за "тавана" на държавния дълг. Бейнър, който е представител на Републиканската партия, не обвърза с предварителни условия започването на нови преговори по дълга. Други видни републиканци обаче смятат, че трябва да бъдат въведени мерки за съкращаване на бюджетния дефицит.

Според Обама, ако конгресмените не се споразумеят за увеличаване на пределния размер на държавния дълг, това ще подкопае доверието на международната общност към страната и може да доведе до повишаване на лихвите по кредитите. Той обвини политическите си опоненти в изнудване.

Подкрепи Economic.bg