Обама порита футбол с робота Asimo (видео)

Американският президент посети Националния музей на науката и иновациите в Токио

Американският президент Барак Обама поигра футбол с робота ASIMO по време на визитата си в Япония, предаде АП. Обама наблегна на значението на технологиите, редом с грижите за сигурността.

Срещата между американския президент и роботчето се състоя в Националния музей на науката и иновациите в Токио, където Обама е на посещение от сряда.

"Много ми е приятно, че се срещаме", заяви роботът на Обама, който усмихнат му отвърна: "На мен също ми е много приятно".

ASIMO, който е разработка на компанията Хонда, първо направи демонстрация пред президента на всичките движения, които може да изпълнява, а после се похвали, че може да рита и футболна топка.

"ОК! Тогава да поиграем!", предложи Обама на Асимо и роботчето веднага изпрати със силен шут топката към президента, който обаче успя да я блокира с излъсканата си черна обувка. По време на посещението Обама наблюдава демонстрации и на други роботи, включително и модел, създаден за помощ при бедствия.

Asimo е създаден в рамките на проект отпреди 20 години за разработване на роботи, които могат да помагат на възрастни хора или да изпълняват опасни задачи вместо човека. Роботът е контролиран с преносим компютър. Той може да се качва по стълби, да хваща предмети и е първият от този тип роботи, които могат да тичат почти като човек.

Коментари: 0