Обама против "опасната игра" с тавана на дълга

Законово позволения лимит за вземане на заеми от 16.4 трлн. долара беше достигнат в понеделник

112 ~ 1 мин. четене

Президентът на най-голямата световна икономика - САЩ Барак Обама предупреди представителите на Републиканската партия в американския Конгрес да не играят опасна игра с икономиката на страната чрез тавана на държавния дълг. Барак Обама припомни, че сблъсъците в Конгреса за националния дълг през 2011 г. се отразиха негативно на щатската икономика и доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на държавния дълг. Думите на Барак Обама бяха казани в седмичното му радио- и интернет обръщение, цитирано от БНР.

"Ако Конгресът откаже да даде на САЩ възможността да плаща сметките си навреме, последствията за цялата световна икономика може да бъдат катастрофални. Последният път, когато Конгресът заплаши да поеме по този път, цялата ни икономика пострада заради това. Семействата и бизнесът ни не могат да си позволят отново тази опасна игра", категоричен е Обама.

Съединените щати достигнаха законово позволения лимит за вземане на заеми от 16.4 трлн. долара в понеделник. Конгресът има около два месеца да увеличи тавана на държавния дълг, за да може правителството да взема още заеми или рискува да доведе кабинета до невъзможност да плаща сметките и финансовите си задължения.

Подкрепи Economic.bg