Обама се закани на Русия

Действията на страната в Украйна ще имат последствия, закани се американският президент

Опитите на Русия да дестабилизира Украйна ще имат своите последствия. Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за CBS. По думите му, ако това продължава, ще бъдат наложени нови санкции на Москва. От администрацията на американския президент Барак Обама заявиха по-рано, че се подготвят нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, но се изчаква днешната среща в Женева, преди да бъде обявено ще влязат ли в сила.

Източник, пожелал анонимност, е заявил, че САЩ не очакват пробив на тази среща. В изявление на говорителя на Белия дом Джей Карни се призовава Украйна да възстановява реда по-сдържано и отговорно. САЩ подкрепят Киев в акциите й, но настояват това да става разумно.

Ситуацията в източните части на Украйна все още е неспокойна. Американските власти призоваха своите граждани да не пътуват в Крим, Харков, Донецк и Луганск, които се смятат за горещите точки на сепаратистките настроения.

През изминалата нощ бяха ранени най-малко десет души, след като неизвестни активисти нападнаха поделение на украинската армия в град Мариупол. След размяна на изстрели, войниците успяха да отбият щурма. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради. Местни медии съобщават, че има четирима загинали. Според експерти, атаката е била ръководена от руското разузнаване.

По-рано вечерта близо 300 поддръжници на референдума за определяне на статута на региона проведоха митинг пред сградата на Донецката областна държавна администрация. Участниците в акцията са се събрали от страната на централния вход на сградата.

Коментари: 0