Обама за стимулиране на ръста в Европа

Очаква се той да използва срещата на Г-8, за да предупреди европейските лидери да предпазят икономиката от втора рецесия

Президентът на САЩ Барак Обама ще окаже натиск върху Германия да облекчи ефекта от болезнените строги икономии чрез мерки за стимулиране на ръста. Той ще използва двудневната среща на Г-8, за да предупреди европейските лидери, че те трябва да действат бързо, за да предпазят световната икономика от втора дълбока рецесия през последните четири години, пише „Гардиън”.

Преди срещата на Г-8 в Кемп Дейвид този уикенд предупреждението на рейтинговата агенция „Фич”, че дните на Гърция в общия валутен съюз вероятно са преброени, засили страховете във Вашингтон, че задълбочаващата се криза в еврозоната представлява заплаха за крехкото възстановяване на Америка, както и за шансовете на президента Обама за преизбиране.

Обама ще приветства новия френски президент Франсоа Оланд като потенциален съюзник в стремежа си да подтикне Европа да следва САЩ в даването на приоритет на мерките за експанзия. От Оланд също така се очаква да балансира политиката на германския канцлер Ангела Меркел.

Обама може да очаква подкрепа и от Дейвид Камерън, който заяви пред Меркел и Оланд в четвъртък, че лидерите в еврозоната трябва да предприемат серия от спешни мерки, за да подпомогнат общата валута и за да се избегне още по-сериозно задълбочаване на кризата на континента.

Коментари: 0