"Obamacare" не мина в Долната камара на Конгреса

Конфликтът на Обама с републиканците заплашва с нова фискална криза на 17 октомври

3578 ~ 1 мин. четене

Долната камара на американския Конгрес бламира здравната реформа на президента Барак Обама. Вотът на републиканското мнозинство поставя под въпрос функционирането на федералното правителство от идния вторник.

Гласувайки бюджета за периода до 15 декември, републиканците отложиха програмата "Obamacare" с една година. По този начин те пренебрегнаха предупрежденията на демократите, контролиращи Сената, и на президента, който даде да се разбере, че ще наложи вето върху закона в този му вид.

Спорът може да има драматични последици от вторник, когато настъпва новата фискална година: ако правителството остане без пари поне една трета от над 2 милиона негови служители ще трябва да спрат работа без гаранции за финансова компенсация, пише BBC.

Конфликтът на Обама с републиканците заплашва с нова фискална криза на 17 октомври. Тогава изтичат пълномощията за увеличения на дълговия таван. Президентът предупреди лидерите на Конгреса, че дифолт по задълженията ще има дълбок дестабилизиращ ефект върху американската и световната икономика.

Подкрепи Economic.bg