Облигациите побеждават инфлацията

През 2013 г. инвеститорите ще се насочат към акциите, тъй като те носят дивидент, смята мениджърът за България на Pioneer Investments Явор Ачев

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Реализираната през последните 10 години доходност по държавните ценни книжа е по-висока от инфлацията. Това каза по време на форума "Шумът на парите" Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments. Според него през 2013 г. инвеститорите ще се насочат към акциите, тъй като те носят дивидент.

"Въпреки че инфлацията държи относително високи стойности, облигациите на възникващите пазари, в които влизат и българските, успяват да генерират възвращаемост от 7% в евро и 9% в долари", обясни Явор Ачев. За периода март 2003 г - март 2013 г. средногодишната инфлация в България достига 5.3%, по данни на НСИ. Според Ачев българските инвеститори са изпуснали възможността през миналата година да направят добри инвестиции, защото са били по-пасивни, докато световните пазари са били във възходяща тенденция.

"Тенденциите и през тази година са положителни. Например облигациите реализират доходност от 4.13% от началото на 2013 г.", каза специалистът. По думите на Явор Ачев инвеститорите могат да погледнат към източните пазари. Според него те са с голям потенциал за развитие, като той посочи японския фондов пазар, който отчита ръст от 20% от началото на тази година.

"През 2013 г. в зависимост от рисковия профил и времевия хоризонт очакванията са инвеститорите да се насочат към акциите, които дават дивидент, и към облигациите на възникващите пазари", коментира още мениджърът.

Pioneer Investments е номер 1 на пазара на взаимни фондове в България с 250.364 млн. лв. активи под управление към края на април 2013 г. От началото на годината активите на дружеството отчитат повишение от 10%.

Подкрепи Economic.bg