Обработените товари на Летище София се увеличиха със 7.5%

За първото полугодие през най-голямата аерогара у нас са излетели и кацнали общо 19 656 самолети

Увеличение на обработените товари на Летище София със 7.5% сочат данните за първата половина на 2013 г. спрямо съответния предходен период. Общият обем на товарните и пощенски пратки е 8 587 тона. С 15% са нараснали товарите, превозени със специализирани карго полети.

През първите шест месеца на 2013 г. на Летище София са излетели и кацнали общо 19 656 самолети (-9.6%). Товарните полети бележат увеличение от 3%. По-малко полети са изпълнени по международни и по вътрешни редовни линии.

За периода на Летище София са обслужени общо 1 679 498 пътници, спрямо 1 694 728 за същия период на 2012 г.

Като резултат от въвеждането на нови директни линии и увеличаване на честотите по предлаганите маршрути, повече обслужени пътници за периода отчитат авиокомпаниите easyJet, Turkish Airlines, България Ер.

Пътувалите по международни редовни линии са 1 522 891, с което се запазва нивото от първото полугодие на миналата година. Общо 77 330 са пасажерите по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас (-7%).

Регистриран е спад от 8% на организираните туристи, който се дължи на по-малкия брой чартърни полети през летния период.

Най-предпочитани дестинации  са Лондон, Виена, Милано, Москва, Париж.

През първите шест месеца на годината Летище София посрещна две нови за българския пазар авиокомпании и обяви откриването на няколко нови директни маршрути и допълнителни честоти.

Втората по големина немска авиокомпания Air Berlin стартира директни полети от София до Берлин в края на януари 2013 г., а от юни един от водещите европейски нискотарифни превозвачи Vueling започна полети по линията София-Барселона.

Нискотарифната авиокомпания easyJet увеличи своите предложения от българската столица с нови директни линии до Лондон-Станстед и Берлин-Шьонефелд.

Wizz Air допълни мрежата си от полети с нови направления до Ларнака и Киев-Жулияни.

България Ер добави нови предложения в полетно разписание с директни връзки до Барселона и Будапеща.

Юни 2013 г.

Юни е месецът с най-много нови предложения в полетното разписание на Летище София с откритите полети до Барселона от испанската авиокомпания Vueling и България Ер. Директни линии до Бейрут и Будапеща добави българският превозвач, а до Ларнака полети стартира и нискотарифния превозвач Wizz Air.

През изминалия месец излетелите и кацнали самолети на Летище София са 3 552 (-9.7%), общият брой на обслужените пътници е 308 499 (-2.6%), а обемът на обработените товари и поща е 1 460 (+4.7%).

Коментари: 0