Образованието трябва да се дигитализира

Реалистично е таксите за висше образование да бъдат намалени, обясни министърът на образованието Анелия Клисарова

300 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Важно е да има дигитализация на образованието. Не е най-важното всяко дете да има таблет, а да има скоростна връзка между всички инспекторати и училища, която ще даде възможност за лесен достъп до информация“. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова в „Денят започва“ по БНТ.

По думите й има нужда от промяна в системата на обучение и тази промяна ще е свързана със закона за средното образование. Тя обясни, че в стратегията е залегнало и намаляването на административната тежест. „Заделени са 15 млн. лева за изграждането на една такава система. В бъдеще ще стане така, че всяко дете ще има устройство, чрез което да достига до информацията“, отбеляза образователният министър.

„Реалистично е таксите за висше образование да бъдат намалени през 2015/2016, когато въведем ново финансиране на университетите, за да бъдат те компенсирани и да няма нужда да събират толкова високи такси от студентите“, добави Клисарова. 

Тя е категорична, че няма да отпадат часове от учебната програма на учениците. По думите й програмите ще бъдат публикувани общо, така че да има баланс между всички предмети.

Подкрепи Economic.bg