Доларът с лек спад спрямо еврото и йената

Златото достигна 4-месечен връх заради разочароващите данни за САЩ

3554 ~ 3 мин. четене

Доларът поевтиня спрямо кошница от валути във вторник, след като слабите данни за потребителското доверие в САЩ тласнаха възвръщаемостите на облигациите надолу, но остана силен спрямо юана, след като китайската валута достигна 3- годишно дъно.

Индексът на потребителското доверие падна до 78.1 през февруари, от преизчисленото за януари 79.4, при очаквания от запитаните икономисти за резултат от 80.0.

Възвръщаемостта на еталонните 10- годишни правителствени облигации на САЩ падна до 2,7%, което показва по- високи оферти за безопасните облигации в отговор на слабите данни, което от своя страна оказа натиск върху долара.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от основни валути, последно бе на загуба от 0,08% на 80.14.

Доларът, обаче, задържа печалбите си спрямо юана, който достигна 3-годишно дъно заради хода на китайската централна банка, целящ ликвидирането на залозите срещу валутата. Доларът бе на печалба от 0,03%, разменяйки се за 6.1266 юана.

Американската валута претърпя леки загуби спрямо еврото, което последно се разменяше на печалба от 0,04% за 1.3744 долара. Доларът също така бе на загуба от 0,36% спрямо йената, разменяйки се за 102.21 йени.

Доларовият индекс нарасна със скромните 0,1% досега през годината, след като слабите данни за наемането, продажбите на дребно и жилищния сектор смъкнаха възвръщаемостите на облигациите и отслабиха търсенето на американската валута.

Еврото бе на печалба, след като близко следеният индекс за бизнес климата в Германия надмина очакванията в понеделник. Печалбите спрямо долара дойдоха въпреки новите прогнози на Европейската комисия, която предвиди 1% инфлация за тази година и 1,3% за 2015, което е доста далеч от целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

При седмица, в която липсват важни икономически данни, всички погледи ще бъдат насочени към петъчната първа оценка на инфлацията в еврозоната през февруари. Данните от последните месеци показаха спад в ръста на цените под 1%, давайки допълнителни мотиви за нови действия от страна на ЕЦБ, целящи да подобрят растежа.

Междувременно австралийският долар бе на загуба заради спадът на юана. Австралийската валута е най-близкият измерител на растежа в Китай сред валутите в развитите страни, тъй като Китай внася по- голямата час от произведените в Австралия стоки. Австралийският долар последно бе на загуба от 0,24% до 0.9007 американски долара, макар че остана на разстояние от януарското 3- и половина годишно дъно на 0.8660.

 

Златото достигна 4-месечен връх заради разочароващите данни за САЩ

Златото се изкачи до 4- месечен връх във вторник, продължавайки печелившата си серия за четвърта поредна сесия, след като разочароващите данни за потребителското доверие в САЩ и слабото увеличение на цените на жилищата разпалиха притеснения относно темпото на възстановяване на американската икономика.

Индексът на покупателната цена на жилищата S&P/Case-Shiller показа, че увеличението в цените на жилищата в САЩ се е забавило през декември, подчертавайки загубата на ускорение във възстановяването на жилищния сектор, докато отделен доклад показа, че потребителското доверие е спаднало този месец.

Кюлчетата подновиха скорошната си силна обратна връзка с акциите, която бе очевидна по-рано през годината, докато световните пазари на акции страдаха от икономическата несигурност.

Във вторник американските акции, измерени чрез индексът S&P 500 останаха без особена промяна, след като спечелиха 1% до интрадневен рекорд предишния ден.

Спот цените достигнаха най-високата си стойност от 31 октомври до сега на 1343.20 долара за тройунция след публикуването на новините.Американските фючърси върху злато с доставка през април спечелиха 4.50 долара до 1342.50 долара за тройунция при обем на търговията малко под 30- дневната пълзяща средна.

Поредицата от слаби икономически данни от САЩ и Китай от началото на годината досега, насочи инвеститорите обратно към златото, което нарасна с над 10% до сега, след спада от 28% през 2013, който прекрати 12 години на последователни печалби.

Фокусът на инвеститорите сега ще бъде насочен към изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън пред Банковата комисия към Сената в четвъртък по повод на отчета за паричната политика за полугодието.

Увеличението в притежанията на публично търгуваните фондове, базирани на злато, също отрази подновения интерес от страна на инвеститорите, споделиха анализатори. Притежанията на SPDR Gold Trust, най-големият фонд от този тип в света, нараснаха с 0.41% до 801.61 тона в понеделник от 798.31 тона в петък.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg