Общ банков съюз предварително би задал правилата на играта

Европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние пред Kathimerini за поуките сътресенията в Кипър и намесата при депозитите от над 100 000 евро

168 ~ 4 мин. четене

"Основният урок от кипърската криза е, че вложителите, акционерите и кредиторите имат право да се запознаят по-рано с правилата на играта по отношение на банковата резолюция", смята  европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Той добавя още, че "етапите от изграждането на банков съюз в еврозоната могат да бъдат в рамките на съществуващия договор на ЕС", което го поставя в несъгласие с германския финансов министър Волфганг Шойбле.

"Новата рамка ще осигури възможност за използване на фондовете за преобразуване, и евентуално публични средства, но само след като всички други възможности са изчерпани", казва членът на Комисията. Независимо от това, Барние смята, че намесата при депозитите над от 100 000 евро ще бъде малко вероятен сценарий.

Публикуваме интервюто на Европейския комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние за гръцкото издание Kathimerini.

- В изявление публикувано на 28 март казахте, че контролът върху капиталите, наложени в Кипър след драматичните решения на Еврогрупата, трябва да бъде "ограничен по продължителност". Почти два месеца по-късно, контролът върху капитала е все още в сила, което на практика създава двустепенна еврозона - Кипър и останалите членки. Имате ли определен конкретен времеви период, след който трябва тези капиталови контроли да бъдат премахнати? Каква е препоръката на Европейската комисия (ЕК)?

Свободното движение на капитали е основен принцип за свобода в Европейския съюз. Но при определени условия, тази свобода може да бъде ограничена. Суверенно право на Кипър е да се реши такова спиране. И ние в Комисията смятаме, че като се има предвид сериозността на положението в Кипър, кипърските власти са взели правилното решение.

Заедно с кипърските власти следим  ограниченията, които все още са в сила. Други са вече вдигнати. Считам обаче, че тези мерки не могат да бъдат постоянни. Това не би било в интерес на Кипър. Но за да се преустанови прилагането на мерките, първо е необходимо да се гарантира финансовата стабилност.

 

- Трябва ли Европейският механизъм за стабилност да се намеси в рекапитализирането на банките?

Когато системата е напълно изградена, с общ надзор, по-добре финансирани схеми за гарантиране на депозитите във всяка страна и обща резолюция за банките в еврозоната, ще имаме пълното общо банкиране. Нашата цел е да се избегне необходимостта от публично финансиране за банките в бъдеще.

Целта ще бъде да се избегне използването на публични средства, но може би има, разбира се, случаи, в които ние ще трябва да го направим. В тези случаи, когато всички други възможности са изчерпани ще трябва Европейския механизъм за стабилност да се намеси пряко или непряко. Но аз вярвам, че това трябва да се случи само след като акционерите и всички други кредитори и незастрахованите вложители са били спасени.

 

- Не се ли страхувате, че следващия път, когато има пик на кризата в други части на еврозоната, хората с повече от 100 000 евро ще бъдат основните жетви?

Тези хора не са защитени така или иначе в момента. Положението им зависи от националното законодателство. Всъщност, те ще бъдат по-защитени в бъдеще, тъй като гаранцията им ще бъде много крайна мярка, което не е случаят в момента, и ще знаят предварително правилата на играта.

И тъй като банките ще бъдат по-силни, по-добре капитализирани и контролирани, то ще бъде много по-малко вероятно, отколкото днес, че ще бъдат "принесени в жертва". Така че, големите вложители имат много по-голяма безопасност.

 

- Банковият съюз се изгражда с бавни темпове. Като се има предвид съществуващата ситуация и националните позиции и несъгласия, кога очаквате различните елементи на банковия съюз (общ надзор, обща резолюция, обща схема за гарантиране на депозитите) да могат да функционират?

Трябва да се има предвид, че нещата отнемат време в Европа, защото демокрацията изисква време. Демокрацията също така изисква повече време, отколкото пазарите позволяват. Вече сме постигнали съгласие по един надзорен механизъм за рекордно кратко време, само за няколко месеца. Банките в еврозоната скоро ще бъдат наблюдавани директно от ЕЦБ, и вярвам, че това означава, че много от проблемите, които се случиха в Кипър няма да се случат отново.

Целта е да има оперативно споразумение преди следващата година. Надзорът ще бъде на мястото си следващата пролет. В смисъл е реалистично да се очаква, че преди срокът на сегашната комисия да изтече, всички основни елементи на банковия съюз ще бъдат на мястото си.

 

- Германският министър на финансите, заяви наскоро, че пълното обединено банкиране изисква промяна в договора. Съгласни ли сте с това мнение?

Аз винаги слушам много внимателно мненията на министрите на финансите и напълно разбирам опасенията на Шойбле за правната сигурност.

Моето убеждение обаче е, че може да внесем предложение за единен механизъм за разрешаване през следващите седмици в рамките на съществуващия договор.

Подкрепи Economic.bg