Обсъждат цената на застраховката "Гражданска отговорност"

Застрахователи умуват как да оценят поведението на шофьорите

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Как да оценим поведението на водачите на пътя? Коя е справедливата цена на застраховката "Гражданска отговорност"? Може ли шофьорската агресия да се измери в пари? Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени на 1 ноември в София от представители на застрахователните компании у нас. Конференцията "Шофирането е и отговорност" ще събере експерти от отговорните институции, за да се търсят пътища за насърчаване на отговорното шофиране и ограничаване на "войната по пътищата".

Организаторите - застрахователната електронна медия "Инсмаркет" - са поканили за участие представители на три министерства - на финансите, на  вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията; експерти от Комисията за финансов надзор,  Асоциацията на българските застрахователи,  Гаранционния фонд,  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, застрахователните дружества и застрахователните посредници; компании за уреждане на претенции, потребителски организации, водещи икономисти, международни експерти и др.

В Европа съществуват множество инициативи за справедливото оценяване поведението на водачите на пътя. Една от тях е добре работещата система бонус-малус при определяне цената на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност".  На форума ще бъдат представени водещи европейски практики по прилагане на тази система и у нас. Международни експерти ще споделят своя опит при уреждане на претенциите по неимуществени и морални щети. Ще бъдат предложени и ИТ решения, успешно използвани в пътната превенция.

Застрахователният бранш е пряко ангажиран с проблема - партньори на събитието са  Асоциацията на българските застрахователи,  Гаранционният фонд и  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Подкрепи Economic.bg