Обявиха Айндховен за „най-иновативният” град в света

На всеки 10 хил. жители в 75-хилядния град се падат 22.6 патента

508 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Холандският град Айндховен бе обявен за „най-иновативният” град в света. Американското списание Forbes присъди титлата на града, като го постави на първо място по един от най-разпространените показатели за картографиране на географията на иновациите, наречен „интензитет на патентите”, изчислен въз основа на данни на Организацията за икономическо сътрудночество и развитие (ОИСР).

На всеки 10 хил. жители в 75-хилядния град се падат  22.6 патента. Благодарение на многобройните патетнти, предоставени от различни компании в Айндховен, сред които са ултразвукови технологии срещу ракови клетки и лампи за увеличаване на концентрацията на витамини в доматите, градът спечели престижната титла „най-иновативният град в света.

Според статистиката на Европейския съюз през 2011 г. в страната са регистрирани 3238 патента, като 42% от тях са разработени в Айндховен и по-специално в “Campus High Tech” (HTC), известен като най-умният квадратен километър в света. На мястото на някогашната лаборатория на гиганта Philips,  е изграден обширен комплекс, в който работят близо 8 хил. изследователи, разработчици и инженери.

Подкрепи Economic.bg