Оцениха на $40 млрд. богатството на Владимир Путин

Сайтът Celebrity net worth смята, че президентът на Русия контролира добива и търговията с петрол в страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-богатият действащ лидер на държава е президентът на Русия Владимир Путин. Той е поставен на първо място в класация на Celebrity net worth с богатство от 40 млрд. долара. Осем от първите десет позиции в листа са заети от управляващи азиатски държави.

Според сайта изготвил класацията Путин управлява богатството си чрез компания, регистрирана на Каймановите острови. От там уточняват, че по официални данни той не притежава почти нищо, но реално управлява по-голямата част от добива и търговията с петрол. Смята се, че притежава 40 % от петролната компания "Сургутнефтегаз".

На второ място в класацията се нарежда Кралят на Тайланд Бхумибол Адулядет с богатство за 30 млрд. долара. След него са Султанът на Бруней Хасанал Болкиах (20 млрд. долара), кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис (18 млрд. долара), владетелят на Абу Даби Халифа ибн Зайед ал-Нахаян (15 млрд. долара), министър-председателят на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум (7.5 млрд. долара), принцът на Лихтенщайн Ханс-Адам ІІ (4 млрд. долара), емирът на Катар Шейх Хамад бин Халифа ал Тани (2.5 млрд. долара), кралят на Мароко Мохамед VІ (2.5 млрд. долара) и президентът на Чили Себастиан Пинера (2.4 млрд. долара).

Коментари: 0