Очакваме момента, в който ще започнем да плащаме пенсии

Наградата, която получих от конкурса "Мистър и Мисис Икономика" доказва важността на II стълб в пенсионната система, казва Даниела Петкова

Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие"

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Госпожо Петкова, какво означава за вас наградата за принос в развитието Небанковия финансов сектор, която спечелихте в конкурса "Мистър и Мисис Икономика"?

Във всички случаи я приемам като висока оценка за компанията, която управлявам. Тези постижения се дължат не само на моята работа, но и на целия екип. Убедена съм, че всички награди, които получавам и съм получавала, не са плод само на моя труд, а на всички работещи в "Доверие".

От друга страна приемам приза като израз от журито за важността на сектора на допълнителното пенсионно осигуряване и ролята на II стълб в пенсионната система на България.

 

- Кои бяха най-големите предизвикателства и трудности през изминалата 2012 година?

За съжаление и през 2012 година отново имаше трудност, която не е свързана с пазара, а по-скоро с оповестени потенциални законодателни промени във връзка с дейността на допълнителното пенсионно осигуряване. Това изискваше пълна мобилизация за провеждане на дискусии и анализи с аргументи на опозиционна теза на оповестената. Това беше най-сериозното предизвикателство през тази година.

 

- Опозиционната ви теза успя да спре евентуалните промени. Това ли е най-големият ви успех през тази година и кой друг бихте отличили?

Като безспорен успех виждам доходността, която успяваме да реализираме през тази година въпреки продължаващата криза в България и извън страната ни. Беше необходим доста труд, свързан с анализи, които доведоха до сериозно преструктуриране на портфейла.

Към момента сме, да кажем спокойни, не доволни, защото по отношение на доходността никога не сме доволни – винаги искаме повече. Успяваме да постигнем много добра доходност за нашите клиенти. За това говорят цифрите към момента, надявам се да останат така и до края на годината. По този начин 2012 г. ще е година с доходност над инфлацията – а това реално е запазване и увеличение на стойността на парите.

 

- Какво предстои в бъдеще за "Доверие" и допълнителното пенсионно осигуряване?

В следващия етап на развитие на пенсионното осигуряване, най-значимото събитие ще е стартирането на изплащането на пенсиите. Очакваме с нетърпение този момент, който е крайният резултат от нашата работа, защото дотогава винаги ще има колебания доколко ефективен е вторият стълб, доколко има нужда от него, доколко клиентите са удовлетворени. Тогава ще видим до каква степен успяваме да реализираме главната цел – а именно чрез втората допълнителна пенсия, която плащаме, доходите на хората да се увеличат.

Дълбоко вярвам, че това е единственият начин за по-високи социални доходи в страната. Затова и работя тази работа.

Подкрепи Economic.bg