Оланд: Пред Европа предстои предизвикателството на народите

Европейският съюз е далеч от изваждането на поуките от кризата, коментира френският президент

3578 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Националният интерес е на път да вземе връх над европейския. Това заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в реч пред Европейския парламент. Изявлението му идва два дни преди началото на срещата на върха, на която ще се обсъжда бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г.

"Истина е, че кризата в еврозоната до голяма степен вече е зад нас, но въпреки това все още сме далеч от изваждането на всички поуки от нея. Това, което ни застрашава най-много, не е предизвикателството на пазарите, а това на народите", отбеляза Оланд, цитиран от AFP.

Според него Европа се гордее с големия си пазар, който обаче е прекалено нестабилен. Това прави еврото уязвима валута. "Европа е континент, който отчита слаб растеж и масовата безработица, която допълнително задълбочава кризата", допълни френският президент.

Президентът на Франция очерта четири принципа, върху които европейската общност трябва да се фокусира в краткосрочен план - нивото на разходите, кохезионната политика на целия съюз, засилването на специфичните индустрии и опазването на околната среда. "Да се правят икономии - да, но да се отслабва икономиката - не", завърши речта си Оланд.

Подкрепи Economic.bg