Опасно е да се строят нови блокове в „Козлодуй“

Лицензираната площадка е голямото предимство на "Белене", смята зам.-председателят на "Булатом" Станислав Георгиев

3908 ~ 6 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Георгиев, каква ще бъде цената на АЕЦ Белене и ще може ли да се изплати в рамките на експлоатационния си срок?

- Никой не оспорва, че АЕЦ "Белене" ще работи 60 години, ще произвежда годишно по 16 млрд. квтч. от двата блока, ако работи нормално.

Дори при най-тежката прогноза на HSBC, при която инвестицията е 20 млрд. лв., двата блока на централата ще се изплатят. Сметката показва, че съвсем спокойно, при малко по-висока цена на тока - около 5.5 ст. за квтч, АЕЦ "Белене" може да работи днес.

- Тоест не е вярно, че "Белене" е икономически неизгодна за България?

- В АЕЦ "Козлодуй" в момента работят около 4000 човека. Според проектния щат, в АЕЦ "Белене" на един блок ще работят 320 души. Разликата е 1 към 4, което значи, че издръжката на това съоръжение ще бъде 4 пъти по-малка от гледна точка на трудов ресурс.

- Ако днес възстановим строителството на "Белене", за колко време ще бъде завършена?

- 58 месеца е срокът за строителство на първия блок. Може да стане по-бързо, може и по-бавно. Китайците например строят без никакво закъснение блоковете, които изграждат в момента. Финландия, която строи първи блок с френски реактор, закъснява. Ако стриктен инвеститор се захване със строежа, той трябва да свърши навреме.

- Площадка "Белене" е близо до земетръсно огнище. Това притеснява ли Ви?

- При всяка атомна централа подходът е един и същ - прави се баластова възглавница. Целта е при земетръс да се движат заедно и да не се получат разломи, непосредствено под нея.
 
Баластовата възглавницата на площадка "Белене" не е разрушена, както говорят. "Гьолът" е котлован. В него се е събрала дъждовна вода и наличието й показва, че отдолу има плътна възглавница, която не пропуска попиване. Водата просто трябва да се изтегли с помпи.

- Какви са недостатъците на ядрената технология?

- Ядреното гориво е принципният недостатък на тази технология. Но по неговото усъвършенстване се работи непрекъснато. Ако се сравни управлението на отработеното ядрено гориво през 1960 г. и в момента, разликата е от небето до земята.

- Ние как ще решим проблема с отработеното гориво?

- В момента България има договор за връщане на горивото от старите блокове в Русия. За 5 и 6 блок нямаме проблем да съхраняваме отработилото ядрено гориво на площадката, тоест принципно техният въпрос е решен за 50 години.

- А след 50 години?

- Аз съм 100% уверен, че нашите наследници и хората, които идват след нас, не са по-глупави. Напротив, по-умни са. Могат и знаят повече и ще се справят с проблема с горивото и радиоактивните отпадъци. Както ние се справихме с предизвикателствата, които ни оставиха нашите бащи и дядовци.

- Другото което казват е, че до 2018 г. ще заработи първата термоядрена централа.

- Слушали сме приказките за термоядрения синтез и за четвърто поколение ядрени реактори. Пак стигаме до въпроса: какво е България. България е малка държава, която си е позволила да има една атомна централа. България не може да си позволи да бъде един Китай.

- Какво прави Китай?

- Китай купи всички ядрени технологии в света - на руснаците, на американците, на французите, на корейците и отгоре на всичко си направи собствена. Само че Китай може да си позволи да експериментира, да бъде държавата, която първа да построи някакъв нов реактор и да види какво ще стане. Ние не сме Китай. Ние можем да си направим централа, която в никакъв случай не трябва да бъде експеримент.

- А, предложението на експерти да изчакаме да се появи четвърто поколение безопасни реактори и тогава за изграждаме нова АЕЦ?

- Ние можем да си позволим да направим нещо, което е доказано, че работи, за да нямаме проблеми. Защото ние втори опит няма да имаме. Нямаме такива финансови ресурси. Затова нека да не се спекулира. По термоядрения синтез се работи от десетилетия. Проблемите са много. Материали, високи температури. Имаме наш колега, който в момента работи във Франция по този проект.

- А трябва ли ни Втора атомна централа?

- Определено ни трябва. АЕЦ "Козлодуй" правеше с шестте си блока около 44% от тока в България. С два блока прави 32%. Тези, които казват "Не", явно имат своите аргументи, нямам претенция, че ще ги убедя, че не са прави.

- Цената на тока от ВЕИ щяла да стане 1.5-2 евроцента.

- Може и да стане. Дай Боже да стане. Основният проблем на ВЕИ е, че те не могат да покриват базовия товар. В момента в България имаме около 1000-1200 Мвт инсталирани ВЕИ. До 2020 г. ще станат 2 000 Мвт. В момента, в който се скрие слънцето, спре вятърът, диспечерът на електроенергийната система трябва да може да ги замени с други генериращи мощности.  

В момента нямаме газова централа и нашите диспечери включват това, което имат на разположение - ПАВЕЦ Чаира, ТЕЦ, ВЕЦ. ПАВЕЦ "Чаира" беше построена, за да компенсира спрял хилядник на АЕЦ "Козлодуй". Ако я включим вместо ВЕИ, как ще защитим системата, ако стане нещо с 5 или 6 блок на атомната централа? Никой не приказва за това.

По време на социализма електроенергийната система задължително работеше с 22% запас от мощности. Питайте диспечерите през зимните пикове на потребление, колко ни е запасът от мощности.

- Колко е?

- Стига се до 1-2 % запас, само и само, за да поемем пиковите товари през зимата. Миналата година спряхме износа, защото мощностите не стигаха.

- Нали ще строим 7 и 8 блокове в "Козлодуй"?

На една и съща площадка не трябва да се концентрират хранилища с отработено гориво, работещи блокове и блокове в процес на снемане от експлоатация. Защото е опасно.

- Защо тогава избрахме там да се изгради хранилището за отработено ядрено гориво?

- За старите блокове на АЕЦ "Козлодуй", това не е проблем.

- Националното хранилище за РАО/Радиоактивни отпадъци/ пак там слагаме?
 
- Това е хранилище за ниско и средно активни отпадъци, които се получават при експлоатация на блокове и от снемане от експлоатация на блокове. 80-90% от отпадъците ще дойдат от затварянето на блокове от 1 до 4 и те ще отидат логично на километър отстояние.

Но не е нормално след Фукушима, да говорим за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" в момента. Те имат място в "Козлодуй", когато изтече срокът на експлоатация на 5 и 6 блок.

Трябва да сме достатъчно умни и предвидими във времето, за да кажем: "5 и 6 блок имат лиценз до 2017-2021 година. В момента продължаваме срока на тези блокове първоначално с 10, а след това евентуално с още до 10 години." Чак тогава на площадката в "Козлодуй" трябва да се появят нови блокове.

Ако не успеем да удължим срока на експлоатация на 5 и 6 блок също ще имаме проблем, защото няма да успеем да завършим двата нови блока в "Козлодуй" до тяхното затваряне - 2017 и 2021.

В момента сме съвсем в начална фаза на избор на площадка. Строителството на един блок продължава 60 месеца или. За 2 години, които ни остават до затварянето на първия от тях, трябва да лицензираме площадката, да проведем всички необходими изследвания, трябва да обявим търг, да изберем доставчик, да намерим финансиране и да сключим договор с изпълнител.

За АЕЦ "Белене" този процес продължи от 2002 до 2011 г., тоест 9 години. А, ние имаме две години, за да свършим всичко, включително лицензиране на площадка, което в съвременните условия стана почти невъзможно трудно.

- Защо?

- България ратифицира участието си в Орхурската конференция, която задължава страните да бъдат отворени във всички аспекти на строителството на каквито и да са, не само ядрени индустриални обекти.

"Белене" беше съгласувана само с Румъния. Такива бяха законните изисквания. В момента ако направим ОВОС за нова площадка за нов блок в "Козлодуй", всички страни от ЕС имат право да го поискат, да го гледат и без тяхното "да" не можем да лицензираме площадката.

Страхотното преимущество на проекта "Белене", е че площадката е лицензирана. На площадката всичко е готово на 90% и строителството може да започне утре. Оборудването е поръчано, произвежда се. За единият блок било почти готово.

Подкрепи Economic.bg