Оптимизмът на Бернанке повиши борсовите индекси

Най-голямо нарастване отчете индексът Dow

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Bъпреки поскъпването на горивата, основната инфлация остава ниска, а безработицата е много по-висока от целевото ниво на Централната банка на САЩ. Това заяви председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в изявление пред американския Конгрес, предаде Bloomberg.

“Парична политика дава важна подкрепа за възстановяването при запазване на инфлацията в близост до целта на Федералния комитет за операции на открития пазар от 2%”, коментира Бернанке, успокоявайки донякъде опасенията, че Федералния резерв се готви за излизане от количествените улеснения.

Изкарването на председателят на Федералния резерв доведе до моментални промени на фондовите борси. Dow се покачи с 0.88%, до 13 905 пункта. Технологичният Nasdaq нарастна с 0.51%, до 3 132 пункта. S&P 500 реализира ръст от 0.68%, до 1 498 пункта.

Добрите данни за потребителското доверие в САЩ дадоха подкрепа и на курса на долара спрямо еврото, като поевтиняването на обмена EUR/USD е с 0.01%, до 1.3061.

Оптимизмът на фондовия пазар в САЩ оказа влияние и върху цената на златото, което поевтинява с 0.16%, до 1 585 долара за тройунция. Цените на фючърсите на американския лек суров с доставка през април също отчетоха спад - с 0.08%, до 93.13 долара за барел.

 

Подкрепи Economic.bg