Орешарски: БСП вдига данъците за богатите

Бившият финансов министър в кабинета на Тройната коалиция обясни, че социалистите все пак ще запазят единната ставка при корпоративния данък

192 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-вероятно БСП ще излезе с решение данъкът върху доходите на хората от плосък да стане прогресивен. Това каза в ефира на БНТ финансовият министър при управлението на Тройната коалиция Пламен Орешарски. Той уточни, че единната ставка ще се запази при корпоративния данък, защото това е едно от преимуществата за България.

"Ще държим корпоративният данък да не се променя, за да не затормозяваме инвестиционната активност. Едно пипане би изиграло негативна роля в тази връзка", коментира Орешарски.

Според него новото правителство трябва да направи административна реформа. "Изцяло на бизнеса трябва да се разчита да отвори работни места. Това означава рязко да се подобрят условията за правене на бизнес", смята депутатът от БСП.

Той обясни още, че повече приходи в хазната могат да дойдат от по добрата събираемост. "Дори в сегашната стагнация могат да се събират повече приходи, ако се раздвижи стопанската активност", смята Орешарски. Бившият министър даде пример с приходите от акциза върху цигарите, който споре него е паднал с 40%.

Подкрепи Economic.bg