Орешарски: Предстои среща с Турция за транспортните разрешителни

С Путин и Медведев не сме обсъждали "Южен поток", допълни премиерът

68 ~ 2 мин. четене

Съвсем скоро ще има среща на транспортните министри на България и Турция, каза пред БНР премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с турския премиер Реджеп Ердоган в Сочи.

На срещата на ресорните министри ще бъде решен спорът с разрешителните за превозвачите. В подходящ момент по-нататък ще се проведе съвместно заседание на двата кабинета в София, каза още Орешарски. На тази среща ще бъдат дискутирани и други, интересни за двете страни въпроси, допълни той.

Вчера в Сочи Орешарски се срещна с турския си колега Тайип Реджеп Ердоган. Освен за транспортните разрешителни, двамата са раговаряли за посещението на външния министър на Турция, което беше отложено. Следващите седмици той ще посети България, посочи премиерът.

Вчера с декларация превозвачите обявиха, че ако до понеделник, 10 февруари, няма разрешение на въпроса с разрешителните, в 8 часа сутринта те ще блокират граничния пункт Капитан Андреево.

В момента през Турция могат да пътуват само български превозвачи с многократни разрешителни, които се издават по други правила. Това създава напрежение в бранша и малките фирми се чувстват ощетени.

По повод недоволството от страна на ГЕРБ, а и на представители на инициативата АБВ, че парите по програмата за устойчиво развитие на регионите се раздават избирателно само на общини, където кметовете са от БСП Орешарски подчерта, че не това е бил критерият при разпределението на парите. Стремели сме се да отпуснем средства за региони, които досега са били пренебрегвани, подчерта той. За тези, които не са доволни, ще гледаме да решим проблема им през следващата година, уточни още премиерът.

С Путин и Медведев не сме дискутирали „Южен поток", каза още Орешарски, който проведе среща с руските държавни ръководители при посещението си в Сочи вчера за откриването на Олимпийските игри. Говорихме за двустранните взаимоотношения, търговския баланс. Наблегнах на необходимостта да се увеличи българския експорт, за да се свие поне частично тази неприятна разлика. Като изключим петрола и газта, другият стокооборот намалява, посочи Орешарски. 

Той добави, че предстои през април да се проведе смесена търговско-икономическа комисия между двете правителства. Ще търсим подходяща дата за среща след това, за да може на въпросите, набелязани на експертните равнища, да им бъде потърсено решение на по-високо равнище, посочи той. 
Подкрепи Economic.bg