Станишев: Хората виждат и чувстват промените

Реиндустриализация, ядрена енергетика, активна държава са приоритети на управлението, заяви лидерът на БСП

64 ~ 4 мин. четене

Правителството работи все по-успешно и си изпълнява задачите, хората започват да виждат и чувстват промените. Ще се чувствам напълно удовлетворен, ако днес излезем оттук с тази увереност. Това каза лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в речта си при откриването на заседанието на 48 конгрес на социалистите, предаде БГНЕС. Форумът започна в 11 ч. в столицата, а речта на лидера продължи повече от час.

Озовахме се в ситуация след парламентарните избори, при която нашите опоненти не признаваха техния резултат. Днес поехме отговорност за управлението, въпреки ежедневните разкрития за изхарчените, ограбени публични средства от тях, от погазването на права, рекет, насилие, подслушвания. Тези, които причиниха всичко това на страната, предишните управляващи нагло се опитват да си върнат властта. Изправени сме пред концентриран, целенасочен и безпардонен глад за власт. Така както постъпиха с протестите, така ще направят и с референдума, подчерта Станишев.

Днес носим отговорността за процесите в страната, минахме през много изпитания, продължи той. Всеки ден срещу нас се появяват нови предизвикателства, но партията не се огъна пред напора на улицата и стремежът на нашия опонент да прекрати мандата ни и да се върне на власт с цената на реваншизъм и срив на страната. 

Има 5 въпроса, които трябва да обсъдим: първо, заслужаваше ли да поемем риск за страната след това, което ни остави правителството на ГЕРБ. Второ, ние сме в началото на управлението - освен успех кабинета имаше и своите проблеми, как ги решаваме? През този период дадохме предимство на националните задачи и проблеми по вина на предишното правителство. Ние сега възстановяваме демократичната държавност и най-вече помагаме на тези, които най-много пострадаха от кризата.

Трето, защо е важно да спечелим точно сега и точно тези избори? Какво би станало, ако допуснем тези избори да бъдат спечелени от десницата у нас и в Европа? Възможно ли е без промяна в Европа да променим България ? Четвърто, в каква кондиция е партията? Пето, каква кампания ни предстои? Нека се опитаме да направим равносметка на тази сложна, наситена година.

Натоварихме се с огромните очаквания да възстановим България в една тежка ситуация. Някой представя ли си какви щяха да са последствията, ако БСП се беше самозатворила в собствения си пашкул? Трябваше да отстраним ГЕРБ от власт, да върнем демократичния климат в страната, за възстановим институциите. Оказа се, че има нужда в държавата от регулация, от антимонополно законодателство, за да има перспектива за дребното предприемачество. За провала на българския капитализъм виновен се оказа комунизма, оказа се виновно правителството ни, което нямаше и един месец от началото на мандата си, подчерта Станишев.

Но ние започнахме да коригираме всички грешки от погрешно избрания път, за да променим посоката на страната. Поехме курс към реиндустриализация на страната, да възстановим мощта на българската енергетика, в.т.ч. и на ядрената. Огромна част от работата на правителството е на базата на нашата предизборна платформа. Ние това обещахме на хората. Нашите реформи трябва да направят необратима посоката на развитие и нито ГЕРБ нито някой друг да успеят да я обърнат в бъдеще.

Станишев подчерта, че икономически активната държава не е отживелица. "Има нужда от регулация и антимонополно законодателство, което да защити гражданите и бизнеса. Пазарът и приватизацията се оказаха, че не са панацея", подчерта той. Станишев е категоричен, че реиндустриализацията е национална задача. Тя е задача номер едно за цяла Европа, за да има развитие, подчерта Станишев.

Нашето различие с десницата е фундаментално. Образованието и здравето на хората не е стока, посочи Станишев. Основният ресурс трябва да бъде насочено към публично образование и публично здравеопазване. Това са основните стъпки , за да може България да бъде такава, каквато хората искат да бъде.

На предстоящите избори залогът е бъдещето на Европейския съюз, каза лидерът на БСП и ПЕС. През последните 5 години Европа е в криза. Всички тежести от тази криза се прехвърлят върху обикновения човек. Неравенството нараства неимоверно и това води до разочарование на гражданите от Европейския съюз. Солидарността в и между страните се оказва тегоба. Трябва ясно да посочим кой е виновен за това. На тази политика се

Той посочи, че силите в европарламента между ЕНП и ПЕС са изравнени. Затова всеки глас за евросоциалистите е важен.

Състоянието на партията е това, което трябва да обсъдим сериозно. Знам, че ние в БСП сме най-критични към себе си и знам, че това е добре. Сигурно можем и трябва да правим повече, каза Сергей Станишев.

Той говори и за скандала около инициативата АБВ. Националният съвет се произнесе по случая. Време е обаче да заявим, че от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум. Признавам, че до последно не ми се вярваше, че това ще се случи. Нашата протегната ръка, за която получих не малко упреци, увисна във въздуха, подчерта Станишев.

Нека да затворим тази страница и да не се занимаваме с това, призова той. Те все повече затъват в обяснения. Нападките от АБВ към БСП са по-яростни от ГЕРБ. Щели да ни помагат да си увеличим избирателите. Това е, според Станишев, е мечешка услуга и отново призова да не се "занимаваме с тях". Всеки отнет глас от БСП е глас от ГЕРБ. Имаме ясна кауза и справедлива цел, заяви той.

Подкрепяме правителството на министър-председателя Пламен Орешарски, защото то е национално отговорно. Предстоят изключително важни и съдбоносни избори за Европейски парламент. Преди една година бяхме в опозиция, днес носим отговорността за управлението на държавата, каза Сергей Станишев.

Той отбеляза, че през изминалата година БСП е преминала през невероятни преживявания. "Партията не се огъна под напора на улицата, прояви характер. Попречихме на нашите опоненти да се върнат на всяка цена на власт, включително и чрез сриване на държавата", подчерта лидерът на българските и европейски социалисти.

Той смята, че въпреки реалното и изкуствено създадено напрежение правителството работи много добре и постига резултат. "Хората започват да виждат реалните промени, които се случват", каза Станишев.

Подкрепи Economic.bg