Закриват спешно незаконните сметища

Те ще бъдат затворени до средата на 2015 г., твърди ековедомството

Снимка: БГНЕС

72 ~ 1 мин. четене

Държавата ще ускори закриването на незаконните сметища. България все още не е дадена на съд от Европейската комисия заради опасните депа за отпадъци, успокояват от екоминистерството. Ако не бъде спряна обаче наказателната процедура, започната от Брюксел, страната ни ще плаща огромни глоби всеки ден, съобщава bTV.

Опасните незаконни депа трябваше да бъдат закрити още през 2009 г., а отпадъците да се извозват в регионални сметища, изградени по евростандарти. България обаче не е спазила ангажиментите си заради съдебни дела, обясняват от екоминистерството.

„Причината е, че един инвестиционен проект за изграждане на съоръжение, което отговаря на изискванията, е доста дълъг процес и минават 2-3 години от определяне на площадката до самото проектиране и изграждане”, обясни Светлана Божкова, държавен експерт в МОСВ.

От ведомството твърдят, че до средата на 2015 г. ще закрият старите сметища и ще изградят нови. До момента най-проблемни са процедурите за нови регионални депа в районите на Кюстендил, Благоевград, Провадия и Пазарджик. Тъй като новите площадки не са готови, общините изхвърлят боклука си в старите сметища, които са опасни за живота и здравето на хората.

Подкрепи Economic.bg