Иван Костов прогнозира дефицит над 2%

Той се обяви за референдум за изборното законодателство

3572 ~ 1 мин. четене

Дефицитът за 2013 година може да надхвърли 2%. Това каза бившият премиер Иван Костов пред "Дарик". По думите му въпреки това дефицитът е управляем. Костов допълни, че още при приемането на единната сметка при правителството на ГЕРБ, той е предупредил, че тя ще бъде отменена от Конституционния съд.

„Нашата прогноза е за неизпълнение на данъчните приходи между 400 000 и 500 000 затова, че ще бъде удържан дефицитът на касова основа на цената на силно намаляване на разходите. Едновременно с това прогнозираме, че ще се повиши дефицитът на начислена основа и той ще бъде над 2%”, обясни Костов.  

Костов се съгласи с твърдението на правителството, че се справя много по-добре от предходното с връщането на ДДС. 

Според Иван Костов здравеопазването и образованието са ключови за страната ни. Изследванията, направени от ръководената от него Лаборатория, показват, че ще продължи влошаването на демографската структура на страната ни и именно затова трябва да се вземат мерки.

Костов определи искания от ГЕРБ вот на недоверие заради сигурността като недообмислен, тъй като аргументите ще се обърнат срещу тях. 

„АБВ е резултатът от крайно нестабилната констелация, която имаше досега. Нестабилна констелация, опряна на гласовете на „Атака”, невъзможност на БСП и ДПС да имат мнозинство, ключовата роля, която „Атака” заема и може с гласовете на ГЕРБ да спира всякакви леви проекти на практика захраниха появата на АБВ”, коментира още той.

Иван Костов се обяви за референдум за изборното законодателство, но предупреди, че въпросите, които предлага президентът Росен Плевнелиев, не са добри.

Подкрепи Economic.bg