Орешарски подаде оставка

Тя вероятно ще бъде гласувана на утрешното парламентарно заседание

Орешарски подаде оставка
192 ~ 2 мин. четене

Оставката на правителството на Пламен Орешарски бе подадена в деловодството на Народното събрание в самия край на работния ден. С решението си Пламен Орешарски даде зелена светлина за събиране на кворум утре. Именно тогава се очаква оставката да бъде гласувана.

„В деловодството на Народното събрание в 17.59 часа на 23 юли 2014 г. е постъпила оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство. Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители”, потвърждават от НС.

Оставката съвпада и с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени от парламента с бял автобус.

"Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да й се зарадвам!", написа във Facebook бившият премиер Бойко Борисов, който сам се наложи да се оттегли под давлението на граждански протести в началото на 2013 г.

Преди това на днешното и последно заседание на Министерски съвет е била обсъждана оставката на кабинета, но министри отказаха да кажат кога ще стане тя факт. 

Вицепремиерът Бобева все пак уточни, че днес е било последното заседание на кабинета, преди правителството да подаде оставка, а за нея ще стане ясно от премиера.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев и земеделският министър Димитър Греков също отказаха да коментират оставката на кабинета с аргумента, че това е конституционно право на премиера Орешарски.

По-рано Орешарски посочи датите между 23 и 25 юли като най-подходящи за сдаване на властта. Този график беше свързан с отварянето на КТБ на 21 юли, което обаче така и не се случи. Следващата сряда правителството ще заседава, но в оставка.Подкрепи Economic.bg