Оскарите на науката

Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха наградите „Изобретател на годината” – 2013 и „Иновативна фирма на 2013 г.” на бляскава церемония във Военния клуб

3797 ~ 3 мин. четене

И тази година патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха почетните статуетки „Изобретател на годината” – 2013. Тържествената церемония се проведе във Военния клуб, а номинациите бяха в три категории - „Химия и биотехнологии", „Електроника и електротехника" и „Машиностроене и строителство".

В първата победител беше екип от учени, изградил проекта "Метод и инсталация за очистване на димни газове от серни оксиди и въглероден диоксид". Подобна технология осигурява висока ефективност на процеса на очистване на димни газове и въглероден диоксид. В резултат се получават ценни продукти като минерални торове, водород за екогориво, кислород, минерални киселини и хлор.

В Категорията „Електроника и електротехника" победител стана изобретението „Система за фотодинамична терапия на онкологични заболявания", която се прилага в медицината за терапия на злокачествени дерматологични заболявания.

Победител в последната категория „Машиностроене и строителство" стана „Машина за производство на туби", която подобрява процеса на производство на ламинатни тубички за козметика и пасти. С техните машини се произвеждат около 20% от тубите за паста за зъби и туби за козметика в света. Общо 250 уреда работят на почти всички континенти.

Освен тях бе присъдена и една специална награда - "Иновативна фирма на 2013 година”. Победител е „Хюндай хеви индъстрис Ко. България Ад", която работи в областта на слабите токове. Устройствата, които произвеждат регулират напрежението. През миналата година компанията е подала 7 заявки за изобретения, а за последните 5 години общо 32 заявки. Към днешна дата има два действащи патента и един полезен модел. От компанията коментират, че за момента не срещат нужната подкрепа на държавата и засега се справят сами.

По мнението на научните работници в много от категориите липсва координация между БАН, университетите и фирмите, а бизнесът инвестира единствено в изобретения, които могат да решат конкретен технически проблем. Затова и много наши изобретатели търсят инвеститори извън България.

Връчването на почетните статуетки в отделните категории беше съпътствано от още едно събитие - вписването на трите нови имена в „Златната книга на българските откриватели и изобретатели".

В книгата, започната в юбилейната 1981 година - 1300 години от създаването на българската държава - са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери с най-голям принос в историята на българските технически и естествени науки. Трите нови имена са на проф. дсн Живко Данаилов, проф. дтн инж. Димитър Стойчев и ст. инж. Кръстю Илиев.

Проф. Живко Данаилов работи в областта на генетиката и селекцията на културни растения. Сам и в съавторство е създал 30 сорта и хибрида домати. Неговите сортове се търсят от производители и любители градинари, поради високата им продуктивност и характерните за българските домати вкусови качества. Проф. Ж. Данаилов има повече от 180 научни и научно-популярни статии, 6 брошури и книга “Селекция и семепроизводство на домати. Неговите публикации са цитирани повече от 120 пъти в наши и чужди издания. Успоредно с многостранната си научна дейност, проф. Данаилов участва като член на научни, редакционни, управителни съвети и комисии към различни ведомства, преподавал е в Агрономически факултут при Лесотехнически университет, ръководил е дипломанти и докторанти, изпълнявал е и важни административни функции (завеждащ секция и заместник директор на Института). Проф. Живко Данаилов е носител на “Почетна значка за заслуги като изобретател”, “Иноватор на годината – 2011” и на грамоти от участия в изложения за изобретения, полезни модели и търговски марки в редица страни.

Проф. дтн инж. Димитър Стойчев работи в областта на изучаването на началните и напредналите етапи на електрокристализацията на металните и оксидните слоеве. Има 26 защитени изобретения. Носител е на званието „Почетен изобретател” на ИНРА и на наградата „Абнер Бренер”. Преподавател в Техническия университет, съавтор и автор на над 150 научни публикации.

Залата посрещна на крака 120-ия учен, вписан в Златната книга – нейния създател ст.н.с. –ІІ степен д-р инж. Кръстю Илиев. Един от основоположниците на правната реформа в областта на индустриалната собственост от 1993 г. насам. Автор на 3 изобретения с патенти в България, Германия, Великобритания и Швейцария. Има над 40 научни публикации у нас и в чужбина, издадени в 3 книги. Дългогодишен председател на Патентното ведомство.

В края на 80-те години той чул, че президентът Никсън създава подобна традиция в САЩ и решил да отвори българска книга на откривателите и изобретателите. Златната книгата се пише от 1981 г.

Подкрепи Economic.bg