Още 22.7 млн. лв от ПРСР за модернизиране на стопанства

Финансиране по Мярка 121 спечели и предложение за купуване на техника за отглеждане на над 70 дка био орехи

3893 ~ 2 мин. четене

Със cредства от бюджета на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат финансирани още 59 проекта от 20 области на страната, съобщиха от Министество на земеделието и храните. Общата субсидия възлиза на 22 714 521 лв.

В сектор „Животновъдство” стопаните планират покупката на трактори и ремаркета за кравеферми или машини за производство на фуражи. Един бенефициент ще инвестира в оборудване и монтаж на доилна зала тип „рибена кост” и млечно такси, а други двама ще модернизират ферми за овце, млечни кози, кози-майки и ярета. С пари по ПРСР ще бъде изградена и ферма за коне в плевенска област, а в една свинеферма ще бъде направена постройка за подрастващи прасета.

Растениевъдни стопанства ще създадат трайни насаждения от череши, сливи, орехи, бадеми и лешници. Те ще купят посадъчен материал, капково напояване, мулчери, шредери и други. Един от проектите предвижда купуването на техника за градински домати и краставици и отглеждането на дини и пъпеши, а друг – изграждането на стоманено-полиетиленова блокова оранжерия за домати и краставици.

Финансиране по Мярка 121 спечели и предложение за купуване на техника за отглеждането на над 70 дка био орехи. Програмата ще финансира и създаването на изба за биологично производство на винено грозде, за която кандидатът ще купи апарат за бърза дестилация на алкохолни продукти, преносим турбидиметър, гроздоронкачка, бъчви и др. Отново бе подкрепен и проект за засаждане на пауловния.

През последните два месеца Държавен фонд „Земеделие” продължи бързия темп на работа, за да разгледа и одобри всички проекти за модернизация на земеделските стопанства по мярка 121 от ПРСР.

Подкрепи Economic.bg