Още камери по пътя

Общо 109 устройства ще следят нарушителите

В началото на активния летен сезон Пътна полиция засили контрола по пътищата с нови 42 мобилни камери, съобщи бТВ. Техниката вече е на пътя и заснема нарушителите. С новите устройства общият брой на камерите става 109. С техниката се свежда до минимум субективният фактор, а записите няма как да бъдат манипулирани, което напълно ограничава и корупционните похвати.

Иначе резултатът от мобилните камери е налице - само за първите пет месеца на годината, те са заснели 102 хиляди нарушения. Както казват от Пътна полиция, целта не са глобите, а превенцията и спазването на правилата за движение.

Новите камери ще бъдат монтирани както на обозначени полицейски коли, добре познатите ни "Астри", така и на цивилни коли. Броят на последните е тайна. Знае се само, че ще бъдат различни марки и цветове. Някои от колите ще снимат в движение, други - ще спират и ще заснемат в районите, където се правят най-много нарушения.

"Системите следят освен за скорост, което за съжаление е голям процент от нарушенията, и за паркиране, неправилно изпреварване, червен сигнал," обясни главен инспектор Валери Митов, началник "Пътен контрол" - Пътна полиция.

Пернишките пътни полицаи все още нямат цивилни коли с камери и признават, че с "Астрата" рядко засичат висока скорост.

"Скоростта се засича от 100-150 метра, така че, ако ни види от далечината, няма как да го засечем," признава инспектор Пламен Колев от Пътна полиция - Перник.

Освен за нарушения на пътя, някои от мобилните камери имат специална програма, която установява липсата на задължителната застраховка гражданска отговорност. Софтуерът разпознава автоматично кой няма гражданска отговорност - водачът или получава покана да се яви в пътна полиция за акт, или полицаите го спират на място.

С новите попълнения, мобилните камери на пътя стават 109. Отделно по пътищата е монтирана и стационарна техника, предимно на бензиностанции и надлези. Въпреки опитите за умишлено повреждане на камерите, включително чрез напръскване със спрей, дори стрелба, проблемите вече са отстранени и камерите работят на 100%, уверяват пътните полицаи, а модернизацията в КАТ продължава.

Коментари: 0