От БСП гласували по съвест за мораториума

59 депутати от Коалиция за България гласуваха срещу придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци

100 ~ 2 мин. четене

Групата на Коалиция за България е имала решение всеки депутат да гласува по своя преценка за мораториума за продажба на земя на чужденци. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът Антон Кутев, цитиран от "Фокус". Решението за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г. беше подкрепено от 171 народни представители, сред които и 59 депутати от Коалиция за България.

„Гласувах „за”, макар ясно да заявих в зала, че този мораториум и сега не работи. Има достатъчно случаи и ако някой чужденец иска да си купи земя, може да го направи.
Гласувах „за” по-скоро като жест към гражданите, защото ми е ясно, че българските граждани искат да бъде продължена забраната за продажба на земя.

Логиката на Волен Сидеров донякъде имаше смисъл и тя е, че това е първата крачка. 83% от българите смятат, че забраната трябва да се подкрепи. Тези 83% са избиратели. Те са хора, които определят как да се определя държавата. Аз гласувах „за” като жест към тези хора, за да покажа, че имаме желание да ограничим продажбата на земя”, обясни своя вот Антон Кутев.

„Чрез мораториума не решаваме проблема. Има друг начин, чрез други законодателни инициативи. Проучихме европейската практика. Има места, където са правени такива закони. Например – може да се приеме ограничение да не се продава земя на чужденци на 30 или 50 км от границата; може да се приеме ограничение за продажба на земя около ключови обекти за сигурността. Това вече е вътрешно законодателство и то няма да противоречи на договора с ЕС. „Голямата вратичка са фирмите. В момента юридическо лице в България може да си купи целия фонд. Това може и трябва да бъде преосмислено”, посочи Кутев.

Предстои Парламентарната група на Коалиция за България да обсъди искането на ДПС за сезиране на Конституционния съд по мораториума.

Подкрепи Economic.bg