Броят на българите в Германия се е увеличил с 26,5% за 2012 г.

В същото време, броят на граждани от страните в криза също продължава да расте, като този на испанците и гърците се е повишил с 9,1% и с 5,1%

112 ~ 1 мин. четене

Около 80% от новопристигналите чужденци в Германия през 2012 година са били от ЕС, предаде АФП. Сред тях най-много бройни са били гражданите на страни, които са се присъединили към ЕС през 2004 и 2007 година.

Така, броят на поляците в Германия е нараснал с 13,6%, а този на унгарците с 29,8%. Румънците и българите пък са се увеличили съответно с 28,8% и с 26,5%. В същото време, броят на граждани от страните в криза също продължава да расте, като този на испанците и гърците се е повишил с 9,1% и с 5,1%.

Данните сочат, че броят на турците с регистрирано местожителство във Федералната република е спаднал с 2 процента през последната година. Макар че турците все още са най-многобройната група чужденци в Германия - около три пъти повече в сравнение с италианците и поляците, които са на следващо място в списъка - много от тях са се завърнали в Турция или са получили германско гражданство.

Германия започна да облекчава изискванията за установяване на чужденците заради безпокойство от недостига на квалифицирана работна ръка и застаряването на нейното собствено население.

Подкрепи Economic.bg