Откриха лазаня с конско месо и в България

След сигнал от ЕК Агенцията по храните конфискува 86 килограма от магазини на "Карфур"

Снимка: БГНЕС

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Лазаня с конско месо е открита в търговска верига в България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Проверката е направена късно в петък след сигнал на Еврокомисията.

Въпреки в петък от Българската агенция по безопасност на храните да съобщиха, че лазаня с конско не е открита в магазинната мрежа у нас, днес стана ясно, че такива продукти все пак са продавани и в България. Общо 86 килограма са били иззети от инспекторите на Агенцията по храните в магазини от веригата "Карфур".

По информацията от ЕК, продуктът се различава от тези, които досега са били установени в останалите европейски страни, с конско месо, каза министър Мирослав Найденов пред "Фокус". След работа почти цяла нощ, експерти от агенцията по храните му докладвали, че иззети 86 килограма лазаня идва от Франция, произведени са в Люксембург и количеството вече са възбранени.

Предстои да бъдат изпратени ДНК проби в Берлин, за да се установи дали става въпрос за конско месо, тъй като съобщението на ЕК е за съмнение и те не потвърждават категорично, че съставът е от конско месо, подчерта Найденов. В постоянна връзка сме с ЕК, имаше много бърз обмен на информация и колегите от БАБХ, ако има и други съмнения, ще реагират и на тях, каза още той.

Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в редица страни от Евросъюза.

Подкрепи Economic.bg