ЕРП-тата могат да си позволят "умните" електромери

Това ще е крачка към либерализация на пазара, посочи министър Делян Добрев

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с „умни”, коментира пред "Дарик" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му, подмяната с по-модерните измервателни уреди ще е крачка към либерализирането на енергийния пазар.


Един обикновен електромер струва 30 лева, а тези с дистанционно отчитане са два пъти по-скъпи-  30 евро, обясни Добрев. С по-модерните електромери обаче ще се позволи на потребителите да избират доставчика си на електроенергия.

Министърът призова дебатът за периода на отчитане на електроенергията да не се отваря отново. Той припомни, че увеличението на цената на електроенергията от юли миналата година се дължи на включването на "зелената добавка" и разходите около ТЕЦ-овете.

Добрев коментира, че "трябва да разгледаме възможностите за намаляване във всеки ред от фактурата за ток". Нужни са много инвестиции в интелигенти системи, които да намалят загубите по мрежата, добави той.

Министърът още веднъж защити позицията, че не трябва да има национализация на ЕРП-тата. По думите му държавни ЕРП-та не биха изтрили разходите за пренос на електроенергия. Стриктен контрол, който да гарантира, че дружествата изпълняват точно ангажиментите си - това според него е необходимата в момента мярка.  

Енергийният министър бе категоричен, че миноритарните дялове от ЕРП-тата не са носели никакъв дивидент на страната ни и приватизацията им не е била грешка.

По думите му в следващите няколко години цената на природния газ, съответно на парното и топлата вода за потребителите ще намалява. Добрев допълни, че сме на "четири години от откриването на газ в Черно море", който би осигурил задоволяването на нуждите от газ на страната ни дълго време.

Подкрепи Economic.bg