Откриват регионална среща за храната

Посетителите ще могат да опитат зелено сирене от Черни Вит и брънза де Бурдуф от Румъния

Регионалната среща „Тера Мадре Балкани 2012” ще бъде открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова и Карло Петрини, основател на Slow Food. Форумът се провежда за втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни общности на Slow Food от 10 балкански страни. Срещата ще продължи до 1 юли.

По време на дискусиите ще бъдат обсъдени новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в общността и извън нея, както и ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна. Ще бъде обсъдено и значението на храната като елемент от културата на местните общности.

По традиция Slow Food ще има отворена програма в градината на столичната ул. „Московска” №49. В рамките й посетителите ще могат да се запознаят с уникални продукти от страните от региона. Ще могат да бъдат опитани зелено сирене от Черни Вит и нафпавок от България, брънза де Бурдуф от Румъния, сладко от диви смокини от Македония, сладко от пожегачка слива от Босна и сирене в мях от Херцеговина, богато разнообразие от мед, вина.

Коментари: 0