Отпускат 222 хил. лв. за саниране на българските домове

Обновените по проекта сгради ще придобият изцяло нов и модерен облик, заяви Лиляна Павлова

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

По проекти за енергийно обновяване на българските домове ще бъдат отпуснати 222 хил. лв. Това е сред приоритетните проекти за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ведомството ще осигури около 54% от средствата по линия на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

За първи път с европейски средства се финансират подобрения в частната собственост и то с такъв голям процент на безвъзмездната помощ, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на официалното подписване на първото споразумение за финансова помощ и обновяване на енергийната ефективност по проект "Енергийно обновяване на българските домове".

"Чрез прилагане на мерките за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради ще бъде постигнат минимално изискуемия енергиен клас на сградите. По този начин ще се намали потреблението на енергия на домакинствата и ще бъдат намалени разходите. Обновените по проекта сгради ще придобият изцяло нов и модерен облик", заяви на церемонията Лиляна Павлова.

Споразумението беше подписано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и представителя на сдружение на собствениците "Обновен дом" Иван Станков.

"Добрата новина е, че от подадените 161 заявления, 89 от сградите са одобрени и допустими за финансиране по този проект. Отхвърлените са само 12. За нас това е огромно постижение, защото в рамките на целия период на програмата ние изчислявахме, че можем да финансираме около 200 сгради, но половин година след старта на проекта вече имаме 161 заявления", обясни Павлова.

Проектът стартира на 2 юли 2012 г. и се радва на голям интерес от собствениците в многофамилни жилищни сгради. Съвсем закономерно първата сграда, която подаде заявление за интерес и подкрепа беше и първата, на която се изготви индикативен бюджет на обновяването и подписа днешното споразумение.

Подкрепи Economic.bg