Панагюрското съкровище отива на морето

Експозицията се мести във Варненския исторически музей от 24 май до септември

За 24 май, Денят на славянските просветители, пристига Панагюрското златно съкровище край морето. Ценната експозиция ще остане до края на септември през целия туристически сезон. Това съобщи шефът на Регоналния исторически музей проф. Валентин Плетньов пред Стандарт.

Панагюрското златно съкровище е идвало за последно през 2006 г. във Варна, но сега за първи път блясъкът му ще бъде показан в три нови остъклени витрини със специално осветление. Заедно с него пристигат уникални находки от могилите в Златиница - Моамирово, Синеморец, както и едно съкровище от римската епоха, конфискувано от иманяри и контрабандисти на КПП Капитан Андреево.

Съкровището е от златни накити и статуетки. Ще бъде показана и рисуваната гръцка керамика от Созопол. Входът само за Панагюрското съкровище ще струва 5 лв., а за пенсионери, деца и учащи се - 3 лв.

Изцяло обновен Археологическият музей във Варна отваря врати на 18 май. Той и останалите музеи и галерии в града се ремонтират от миналото лято за общо 4,2 млн. лева.

Коментари: 0