YouTube е осъден да свали милиони клипове

Според съда порталът носи отговорност за съдържанието си и е длъжен да проверява всяко качено видео

Най-големият портал за видеосподеляне YouTube беше осъден от съда в Хамбург по дело срещу германската асоциация GEMA, която обединява над 60 000 германски автори и музиканти.

Според съда порталът носи отговорност за съдържанието си и е длъжен да проверява всяко качено видео. След решението YouTube ще трябва да свали всеки файл, над който GEMA има права. Според експертите ударът срещу портала е сериозен и ще засегне милиони файлове.

Заедно с това съдът задължава търсачката да въведе филтри на съдържанието си. YouTube настояваше, че не може да носи отговорност за публикуваните от потребителите си видео файлове.. Въвеждането на филтри пък би забавило с часове и дни публикуването на даден клип. Понастоящем в този портал всяка минута в света се публикуват 60 часа видео.

Все пак говорител на собственика на търсачката – Google, определи решението като „победа по основния въпрос”, защото не е установено наличие на „престъпление”, тъй като YouTube не притежава съдържанието на сайта. Засега не е известно ще дали компанията ще обжалва.

Коментари: 0