Зеленият бизнес търси път към гражданите

По време на „Зелените дни” в София може да научите как се прави компост от червеи и как се вае бусненска керамика

Автор: Таня Киркова

Производители на биопродукти и биохрани, собственици на екокъщи за гости, готвачи и майстори на древни занаяти, българските природни паркове и туристически агенции разпънаха шатри на площада пред Народния театър Иван Вазов в София. Третото издание на фестивала „Зелени дни”- 2012 г. ще продължи до 22 април – Световния ден на Земята. В шатрите и отвън има работилници за хартия, инсталации за обработка на биоотпадъци, демонстрации как се правят биоградинки, катерене на изкуствени стени, домашно компостиране с червеи и готварски семинар с дегустация на ястия по стари традиционни рецепти с биопродукти.

Събитието е адресирано към децата, гражданите  и гостите на София. Деца и възрастни могат да научат тънкости как се прави бусненска керамика и сами да опитат да направят глинен съд по древната технология. А сред изложените каремични изделия е известната „Лубеничарка”,  която е спечелила златен медал и награда от 600 златни наполеона на  Първото Международно Пловдивско изложение през 1892 г. Тя е  изработена от дядото на майстора на бусненска керамика Александър Кожухаров, участник в Зелените дни.

„Зелени дни” се опитва да съчетае всичко, което е качествено и сертифицирано, различно и с отговорност към природата на едно място, за да създадем общност от хора с екологична култура на потребление”, обяснява Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм /БАИТ/, един от съорганизаторите на събитието заедно със Столична община.

Българският туристически бизнес не познава пътя до своите клиенти. Тъжно е да го кажем днес, но той търси клиенти само, за да ги води в Париж, Венеция или на Палма де Майорка. Но някак трудно си представят че клиентите може би се интересуват от Чепин или от Лозенска планина или може би от Трънското ждрело или от бусненска керамика, че може да се интересуват от нещо друго, обяснява представителят на алтернативния туризъм.

На щанда на „Новото тракийско злато“ се предлагат пътеводител и туристическа карта за Източните Родопи, както и информация за организирани и индивидуални посещения в района, туристически дипляни, брошури за предстоящите от 27 до 29 Дни на тарпана в  района на с. Сбор, Крумовградско и  на 28 юли Фестивал на хляба в село Рабово.

На зеленото изложение производителите на биохрани ще разпознаят добрите туристически агенции или къщите за гости, които са зелени.

За първи път в България се изчислява въглеродния отпечатък на зеления фестивал и изложение на биопродукти и зелени туристически дестинации. На всеки продукт, който се предлага тук са изчислени въглеродните емисии, които са отделени при производството и транспорта. Важни за отпечатъка са и  местата, където са отседнали изложителите и участниците.

В София няма нито един истински био или еко хотел. Такива има в много градове в Европа. Това са хотели, които са изцяло енергийно независими, които черпят цялата си топлина от природата, от слънцето и които рециклират 100% отпадните води и дори произвеждат ток за своите информационни и всякакви други системи, разказа още Попйорданов.

Коментари: 0