Пуснаха първия частен влак в Италия

Итало направи дебюта си с пътуване от Рим до Неапол

6818 ~ 1 мин. четене

Итало, първият частен високоскоростен влак в Италия, направи дебюта си с пътуване от Рим до Неапол с десетки журналисти, фотографи и оператори, както и ръководители на компания НТВ (NTV), чийто проект е тази нова връзка, предаде АФП.

Потеглил от дъждовен Рим точно по разписание в 09:57 часа по Гринуич (11:57 часа българско време), червеният влак, дълъг 200 метра, върху чийто локомотив е Итало - див заек, който тича с все сили, пристигна навреме точно в 11:05 часа по Гринуич в Неапол.

"Пристига Итало, конкуренцията тръгва", гласи послание на компания НТВ, разпространено по високоговорителите във вагоните, с което се обещава, че "конкуренцията ще донесе реални предимства за всички, които пътуват".

НТВ бе създадена от група италиански предприемачи, сред които е Лука Кордеро ди Монтедземоло, бивш президент на Фиат (Fiat) и сегашен шеф на Ферари (Ferrari), както и собственикът на модната къща за обувки и чанти Тод'с (Tod's) Диего дела Вале. Френската компания Ес Ен Се Еф (SNCF) държи 20 на сто от капитала на дружеството.

Амбицията на НТВ с нейния влак Итало, произведен от френската Алстом (Alstom), е да се конкурира с държавната компания Трениталия (Trenitalia) благодарение на качеството на услугите, защото скоростта по железопътната мрежа в Италия е ограничена и равна за всички.

 

Подкрепи Economic.bg