Папа Бенедикт ХVІ не изоставял църквата

Това каза самият той по време на последната си традиционна неделна благословия към вярващите

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Папа Бенедикт ХVІ обяви, че не изоставя Римокатолическата църква, въпреки че в четвъртък той ще напусне престола, предаде Reuters. Това каза самият той по време на последната си традиционна неделна благословия към вярващите.

В реч пред десетките хиляди събрали се на площада "Свети Петър", той заяви, че ще продължи да обича и да служи на църквата, като се моли след оттеглянето си в четвъртък.

"Господ ме призовава да се кача на планината, да се посветя още повече на молитви и размишления", посочи папата сред възгласи "Да живее папата".

"Това обаче не означава, че изоставям църквата. Всъщност, ако Господ иска това от мен, то е именно защото мога да продължа да й служа със същата отдаденост и същата любов, която показах и досега", допълни Бенедикт ХVІ, като обаче отбеляза, че ще прави това по начин, отговарящ на неговата възраст и физическа сила.

В сряда ще бъде последната публична проява на папата, а в четвъртък той ще се срещне с кардиналите и след това ще отлети за папската лятна резиденция в Рим. Папата обяви, че ще се оттегли точно в 20 ч. на 28 февруари.

На следващия ден кардиналите ще започнат срещи, за да подготвят конклава за избиране на нов папа, който вероятно ще започне в средата на март.

Подкрепи Economic.bg