Пари за Гърция само при ясни ангажименти

България е сред най-заинтересованите да бъде намерено решение за Атина, каза Борисов

6822 ~ 1 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е „за” още европейски компромиси и средства за Гърция само при ясни ангажименти от нейна страна, предаде БНР. Той направи изявление при пристигането си в Брюксел, където Европейският съвет отново ще обсъжда Гърция, както и мерките за растеж и заетост.

По думите му като съседна страна, България е сред най-заинтересованите да бъде намерено решение за Гърция. Той пожела на Атина бързо да излезе и от финансово-икономическата, и от политическата криза.

„Но съм „за” да им бъдат направени още компромиси, да им се дадат още пари, само при положение, че дадат ясен план и - казано на български - да си дадат проектите, които искат да им бъдат финансирани”, каза Борисов.

Премиерът е скептичен към идеята да има еврооблигации, с които да се преразпредели дългът в Еврозоната, но подкрепя въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

„Считам, че приемането на такива общи еврооблигации ще накара тези, които са работили повече, които са финансово дисциплинирани, на практика да носят гаранции за тези, които не са спазвали дисциплина. Относно транзакциите и данъка върху транзакциите, макар че нашето правителство винаги е било срещу увеличаване или появата на нови данъци, сме „за” и аплодираме това, че са приети данъци върху транзакциите”, каза още Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg