Паричните потоци търсят йената

Бягството на инвестиции от най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust продължава

220 ~ 4 мин. четене

Йената нарасна на валутните пазари след рязък спад на китайските акции, дошъл от решение на Пекин, което навреди на сектора на недвижимите имоти в континенталната част. Китай наложи строги ограничения, които провокираха инвеститорите да търсят сигурност в японската валута. След съобщението в петък, чиято цел е да намали растежа на разходите за имоти, днес борсовия индекс в Пекин се срина с 2.9%.

Доларът падна срещу йената до 93.30. Същото се случи и в кросовете на йената. Миналата седмица данни за фабричния сектор в Китай излязоха по-лоши от очакваното и решението за недвижимите имоти увеличи несигурността около паричните потоци към Китай. Инвеститорите обичайно търсят сигурност в йената във времена на несигурност на пазарите и при избягване на рискове.

Йената не реагира на коментари на номинирания за управител на Японската централна банка Харухико Курода. Огромни покупки на дългосрочни японски правителствени облигации е естествения начин за нови монетарни облекчения, но централната банка трябва задължително да наблюдава и страничните ефекти. Това съобщи Курода по време на изказване пред парламента. Като цяло речта му не съдържаше изненади. Думите му бяха в тон с очакванията на пазарите и не породиха нови разпродажби на йената. От друга страна Курода и не разочарова. Той е президент на Азиатската банка за възстановяване и привърженик на агресивните монетарни облекчения. Курода ще замени напускащия на 19 март Масаки Ширакава. Очакванията са парламента да одобри номинацията на Курода, а пазарите очакват от ЯЦБ да разкрие нови монетарни облекчения през април, на заседанието на 3 и 4 април, или на следващото на 26 април.

Еврото се търгува около 2.5-месечното дъно срещу долара, който пък се представя много добре и срещу другите валути след сигналите за подобрение на американската икономика, които са в ярък контраст с последната серия от слаби данни за еврозоната.

В петък се задейства автоматично съкращение на разходите на правителството в САЩ, което заплашва да намали икономическия растеж, но засега не вреди на зелените пари. Те получиха подкрепа в петък и от положителни данни показали нарастване на активността във фабричния сектор на САЩ. В същото време данни от Европа обрисуваха мрачна картина. Бизнес изследвания оповестени в петък разкриха, че фабричния сектор в еврозоната не се възстановява през февруари. Други цифри показаха, че безработицата в региона е ударила през януари нов връх от 11.9%.

Евро/долар се котира на 1.3025 и не е далеч от петъчното дъно на 1.2966, което е най-ниска стойност за единната валута след 11 декември. Характерна черта на еврото, която се набива на очи е, че напоследък то се търгува все повече върху фундаментални икономически новини, като например тези за безработицата, производството и БВП. През миналия месец, еврото се оттегли от връх на 1.3711, отчетен на 1 февруари и попадна под натиск заради неясния резултат от изборите в Италия в края на месеца, който увеличи риска от продължителна политическа нестабилност в третата по големина икономика на еврозоната. На техническите графики, еврото в момента изглежда уязвимо, че ще пробие облака по Ичимоку в посока надолу. Единната валута пропадна под дъното му на дневните графики при 1.3085 и в петък затвори под това ниво, което е сигнал за разпродажби на валутата.

Консолидация на златото

Златото се стабилизира днес, отскачайки от едноседмичното дъно, което удари в петък. Подкрепата дойде от физически покупки от Азия и солидни данни за американската икономика, които намалиха търсенето на сигурност в метала.

Автоматичното въвеждане в петък на съкращенията на бюджетните разходи в САЩ доведоха до най-ниски стойности за златото през последната седмица и продължават да оказват натиск. Като цяло всеобщата картина остава негативна за златото, а инвеститорите изчакват да преценят влиянието на съкращенията върху него, въпреки че редукция от 85 милиарда долара е само частица от американските държавни разходи, които са 3.7 трилиона на година и това вероятно няма да навреди сериозно на икономиката. Силни данни за фабричния сектор в Америка, заедно със силни продажби на автомобили и покачване на потребителските настроения през февруари предполагат, че е налице покачване на икономическия растеж и това намали търсенето на злато.

Последната слабост на световните борси породи днес търсене от физическия сектор в Азия, по-специално от Китай. Спот цената нарасна минимално до 1578 долара за тройунция след едноседмичното дъно в петък на 1564.44 долара. Технически анализатори предполагат, че златото може да падне до дъното от 21 февруари на 1554.19 долара, но преди това допускат продължение на кратката консолидация в посока нагоре.

Бягството на инвестиции от най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust продължава. Неговите активи спаднаха в петък до 7-месечно дъно от 1254.885 тона, което беше девета поредна сесия на спад. Като цяло подобряващите се перспективи за световната икономика увеличиха търсенето на рискови активи и инвеститорите се насочиха от златото към по-високо доходните акции.

Хедж фондовете и паричните фондове увеличиха дългите си позиции в златото в седмицата до 26 февруари след достигнатото 4-годишно дъно в предходната седмица. Това показва завръщане на част от инвестиционния интерес.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg