Паунов поиска двойно по-високи субсидии за черешите

Производителите да получават по 0.40 лв/кг предлага кметът на Кюстендил

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Над два пъти по-високи субсидии за производителите на череши поиска кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е внесъл предложението в Министерски съвет (МС), в което се иска повишение за следващия програмен период 2014-2020 г.

Предложението на Петър Паунов е вместо сегашните 0.18 лв/кг размерът на евросубсидията да бъде не по-малък от 0.40 лв/кг, а за граничните райони - не по-малък от 0.60 лв. за килограм готова продукция. Според кмета на Кюстендил финансовата подкрепа трябва да е поне 50% от себестойността на продукта.

В момента себестойността на качествената череша е 0.90 - 1.00 лв./кг и черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии. Това създава изключително сериозни препятствия пред развитието на земеделието в региона, подчертава кметът.

Според Паунов предприемането на тази мярка е задължителна стъпка в подкрепа на земеделските производители и осигуряване на възможност за развитие на производството и преработвателната промишленост. Освен това повишаването на субсидията е стимул и гаранция за откриването и поддържането на трудова заетост в регионите с най-нисък доход на глава от населението.

Подкрепи Economic.bg