Станишев излъга, че ще иска вот на доверие от БСП

Червените депутати са единни единствено в подкрепата си за кабинета

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Председателят на втората по големина парламентарно представена партия БСП - Сергей Станишев все пак не поиска вот на доверие от съпартийците си. След скандалите около правителството на Пламен Орешарски, което се ползва с подкрепата на БСП, ДПС и "Атака", шефът на българските и европейските социалисти заяви, че ще поиска вот на доверие за себе си и ръководството на партията.

Решението му да иска подкрепа беше обявено на пресконференция преди два дни, тъй като редица видни социалисти поискаха оставката на Сергей Станишев, след като БСП и ДПС предложиха и избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това предизвика многохилядни протести в цялата страна, а решението за избора на Пеевски беше отменено под натиска на улицата. Станишев, премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан започнаха да поднасят публично извинения и да признават грешката с избора на Делян Пеевски. Това обаче не успокоява улицата, която вече иска оставката на Пламен Орешарски и на ръководеното от него правителство.

На днешния Национален съвет на Българската социалистическа партия (БСП), който беше свикан именно по искане на Станишев, вместо гласуването на "вот на доверие" бе отправен призив за консолидация на БСП и набелязване на мерки за изкореняване на натрупалите се в годините тежки проблеми и пороци в дейността на структурите на партията. Това бяха и задачите, които депутати и членове на Националния съвет на партията записаха в своето проекторешение.

"Няма искания за оставки, няма искания за предсрочно прекратяване на мандата, няма гласове, предлагащи предсрочни парламентарни избори", разкри след края на заседанието Ангел Найденов, министър на отбраната и член на ръководството на БСП.

Депутати и членове на Националния съвет са се обединили единствено около мнението, че партията продължава да подкрепя правителството и неговите действия.

И докато лидерите на червената партия провеждаха заседанието си, пред централата на "Позитано" 20 бяха издигнати лозунги за оставката на депутата от БСП Христо Монов. Протестът беше организиран от обидени участници в шествията от последните дни, които бяха наречени от Монов "интернет лумпени". В коментар за Канал 3 той заяви, че благодарение на технологиите днес хората "протестират за всичко, може би ще започнат да протестират и за това, че съществуват".

Коментари: 0