Европейските борси се сринаха до 18-месечно дъно

Stoxx Europe 600 регистрира най-голямата си загуба от 21 ноември 2011 г. насам

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фондовите борси в Европа се сринаха до 18-месечно дъно, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че американската централната банка може да спре покупките на облигации през следващата година, ако икономиката се повишава според сегашните прогнози.

Общият индекс Stoxx Europe 600 загуби 3% и потъна до 283.68 пункта в края на европейската търговия. Това е най-голямото понижение за бенчмарка от 21 ноември 2011 г. насам, припомня Bloomberg.

Индексите на сините чипове на всички пазари в Западна Европа, с изключение на Исландия, се понижиха, като френският бенчмарк CAC 40 поведе мечките със загуба от 3.7%. Водещият индекс в Германия DAX 30 изтри 3.3% от стойността си, а британският бенчмарк FTSE 100 отстъпи с 3%, което е най-големият му спад от септември 2011 г. насам.

Минната корпорация Rio Tinto Group и френският автомобилен гигант Renault SA бяха сред най-губещите компании по европейските борси. Книжата на производителя на часовници Swatch Group AG се сринаха до най-ниската стойност от близо 21 месеца, след като стана ясно, че износът на часовници от Швейцария е намалял.

Подкрепи Economic.bg