Пазарът на коли в Испания и Франция се срива

През септември френските продажби са намалели с 18%, а испанските - с 37% за година

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Автомобилният пазар в Испания и Франция продължава да потъва и през септември, с което поставя под още по-голям натиск производителите. Новорегистрираните автомобили във Франция са намалели с 18% за година, а в Испания - с 37%.

През септември във Франция са продадени 137 хил. превозни средства, показват данните на Френската асоциация на автомобилостроителите (CCFA). От началото на годината досега спадът е с 14%.

На пазара в Испания са продадени 555 хил. коли или с 35 хил. автомобила. За първите девет месеца продажбите са с 11% по-малко, показва статистиката на испанската асоциация (ANFAC). От там изтъкват като причина за това увеличеният ДДС с 3 процентни пункта през миналия месец.

От ANFAC се надяват, че новата схема за рециклиране на автомобили, която влиза в сила от днес, ще помогне за съживяване на пазара. Купувачите на новите по-икономични автомобили ще могат да кандидатстват за 2 хил. евро бонус, половината от него ще е за сметка на държавата, а другата половина за сметка на продавача.

Голяма част от производителите в двете държави са на загуба и се налага да затварят заводи, именно заради слабото търсене. Най-потърпевшите са PSA Peugeot Citroen, Renault и Seat.

Подкрепи Economic.bg