Печалбата на Exxon Mobil падна със 7%

Петролната компания страда от слабия ръст при търсенето на петрол и ниските цени на природния газ в Северна Америка

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата енергийна компания в света - американската Exxon Mobil Corp. обяви 7% спад в печалбата за третото тримесечие на 2012 г. Като причина за по-слабия финансов резултат се изтъква ниския ръст при търсенето на петрол в глобален мащаб и пренасищането на пазара на природен газ в Северна Америка, което доведе до спад в цената.

За периода юли - септември компанията е спечелила чисто 9.57 млрд. долара при 10.33 млрд. долара година по-рано.

Цената на петрола сорт "Брент", който определя цената на 2/3 от пазарите е паднала с 2.3% през третото тримесечие до средно 109.42 долара за барел.

Цената на природния газ е паднала с 29% през тримесечието. "Производителите на природен газ губят заради развитието на новите технологии, които позволяват да се добива по-лесно шистов газ, което води до пренасищане на пазара в Северна Америка", коментира главният изпълнителен директор Рекс Тилърсън.

Финансовите резултати са оповестени преди да е отворила борсата в Ню Йорк днес. Вчера акциите на компанията поскъпнаха с 0.61% до 91.17 долара за брой. Пазарната каитализация на компанията се оценява на 420.84 млрд. долара.

Коментари: 0