Перничанин на 18-години ще работи в НАСА

В началото на девети клас Самуил Борисов получава и най-голямото си отличие - Президентската награда за академични постижения, лично подписана от Барак Обама

9902 ~ 1 мин. четене

18-годишният Самуил Бисеров Борисов, който от шест години заедно със семейството си живее в САЩ, е спечелил стипендия и е поканен да работи върху проект на НАСА в Хюстън, заедно с други млади учени, съобщи БНР.

Под ръководството на най-опитни ракетни инженери, младите изследователи подготвят мисия за изследване на Марс, съобщават родителите на тийнейджъра.

Самуил е роден в град Перник на Великден - 30 април 1994 година. Когато момчето е в пети клас, заминава за Тексас с родителите и по-малкия си брат, Емануил.

Макар английският да не му е роден език, само четири месеца по-късно Самуил, или Сам, както го наричат американските му приятели, е номиниран да представя щата Тексас на конференция за млади учени и бъдещи лидери във Вашингтон, съобщава БНР.

Няколко месеца по-късно е поканен на подобна конференция в Бостьн. В седми клас Самуил отново е избран, този път - да представи заедно със свой съученик група от чартърни училища в Сената във Вашингтон.

В началото на девети клас 18-годишният перничанин получава и най-голямото си отличие - Президентската награда за академични постижения, лично подписана от Барак Обама.

Подкрепи Economic.bg