Данъчни проверяват Валентин Захариев

НАП извършва и ревизия на ОЦК-Кърджали

7264 ~ 1 мин. четене

Данъчни проверяват имоти и сметки на собственика на Оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес.

Националната агенция за приходите извършва ревизия в комбината в Кърджали, която обхваща периода от началото на 2009 г. до края на 2011 г. От април се проверяват и още 13 дружества, в които собственикът Валентин Захариев има участие, а също и членовете на неговото семейство като физически лица.

Проверките включват данъчните задължения и осигурителните вноски, а резултатите се очакват до края на лятото.

Дружеството, чиито работници стачкуват от март заради неплатени заплати, е на път да спре дейността си, напомни от парламентарната трибуна депутатът от БСП Пламен Орешарски, който зададе въпроса към Дянков.

Вицепремиерът каза, че споделя съмненията на левия депутат, че дружеството е било източвано продължително време с високи цени на входа и занижени - на крайната продукция. "В това предприятие за разлика от някои други в същия сектор, системно през годините са получавани резултати, които не съответстват на световната и националната конюнктура, каза Дянков и допълни, че за две години цените в металургията в световен мащаб са скочили със 70%, тоест ОЦК Кърджали би трябвало да е много, много печелившо. 

Подкрепи Economic.bg