Петър Чобанов е поискал оставката на директора на АДФИ

Теменужка Петкова твърди, че е отстранена защото е свързала скъпия ток с проекта АЕЦ "Белене"

3689 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министърът на финансите Петър Чобанов е поискал оставката на вече бившата директорка на Агенция „Държавна финансова инспекция” Теменужка Петкова. Това каза тя в интервю за предаването „Здравей България” на Нова телевизия.

„На третия ден от управлението на новото правителство и влизането на новия министър на финансите в министерството  бях повикана и бях помолена да си подам молбата за напускане”, заяви Петкова. По думите й причината за оставката й е създалото се напрежение  през последните месеци и констатациите й относно прокета АЕЦ „Белене”. Петкова смята, че в основата на остраняването й е констатацията, че цената на електроенергията се дължи на харчовете за АЕЦ „Белене”.

Според бившия шеф на АДФИ всички разходи  за АЕЦ „Белене” до момента възлизат на 1 млрд. и 300 млн. лв. Петкова допълни, че сериозна част от тези пари са отишли за консултанти. По думите й в периода 2006-2012 г. са извършени „изключително сериозни нарушения”, част от които са свързани със Закона за обществените поръчки.

Теменужка Петкова уточни, че договор за изграждането на АЕЦ „Белене” няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите.

Подкрепи Economic.bg