Петър Ганев: Данък "лихва" е административна тежест

Според икономиста от ИПИ ако печалбата от борсата се обложи, интересът към нея съвсем ще изчезне

Облагането с 10% на печалбите от фондовата борса ще отслаби още повече интереса на инвеститорите към нея. Това каза в ефира на bTV старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. Според него трябва да се вземат мерки за увеличаване на интереса към борсата, а допълнителният налог не е такава мярка.

"Чрез облагане на доходите от фондовата борса, както и от облагането на лихвите по депозити се търси фискален ефект, т.е. увеличение на приходите в бюджета. Обаче както е известно, през последните години фондовата борса не е в добро положение, оборотите на нея са малко", каза Ганев.

По думите му има и такова облагане, при което гражданите или домакинствата се разглеждат едва ли не като отделна фирма, със своите приходи и разходи и облагането се изчислява по по-сложен начин, включително и приходи и разходи на семейството. "Този вид облагане обаче е характерно за богатите страни, където приходите, но и разходите са много по-големи от тези у нас", уточнява Ганев. Той добави, че този вид облагане е сложно да се изчислява и чисто административно, затова трябва да има и съответния административен капацитет на държавата, а гражданите да са с подобаваща финансова култура.

Петър Ганев уточнява, че нашата система на облагане на доходите е друг тип, тя е опростена и към момента е подходяща. "Така че, накратко, предвид ниските обороти на фондовата борса той не е убеден, че сега е моментът за ново облагане, въпреки че идеята по принцип може да се обсъжда", каза още той.

Относно облагането на печалбите от хазартните игри икономистът казва, че тук въпросът е по-сложен - дали да се облага този, който организира игрите, или спечелите от тях, т.е. самите клиенти. Той е доста скептичен, защото няма вложен някакъв труд, просто едни пари минават от един в друг джоб. "Макар че ако има посредник, той би могъл да бъде обложен", смята Ганев. Той лично не вижда някакъв много основателен икономически аргумент да се облагат печалбите от хазарт.

Относно облагането с данък върху печалбите от депозитите и въвеждането на нови банкови такси, Петър Ганев смята, че със сигурност въвеждането на новия данък ще има административна тежест. Според него единият вариант е да се попълва данъчна декларация, едва ли не от цялото население, който вариант е общо взето ужасяващ. "Защото повечето декларации по всяка вероятност ще са за данък от около 5 лв. А ще е необходима и допълнителна администрация", уточнява той.
 
По думите му другият вариант, който всъщност се предвижда да бъде въведен, е банките директно да дърпат данъка без да се изисква нещо да правят притежателите на влогове. Според него това трудно ще стане, като причината е, че въпросният данък е индивидуален, т.е. той не се налага на банките, а на вложителите. "Освен това всеки трябва да знае какъв данък е платил, т.е. ако не по-рано, в края на годината гражданите трябва да получат бележки какъв данък са платили. И ако все пак банките извършват цялата дейност по изчисление и плащане на данъка върху лихвите по депозити, те ще изискат това да им бъде платено по един или друг начин, най-вероятно чрез допълнителна такса", обяснява Ганев.

Относно идеята за облагане само на лихвите по големите депозити Петър Ганев казва, че тази идея е по-скоро популиска. "Тъй като именно богатите имат не само интерес, но и възможност да избегнат високите данъци по един или друг начин", смята той. "Защото хората с малки спестявания няма да имат практическа изгода да местят спестяванията си, предвид допълнителните разходи. А именно едрият капитал може да намери различни по-изгодни решения за инвестиране. Затова по-скоро трябва да се помисли дали сега е моментът да се налага нов данък", заключава икономистът.

Коментари: 0